Terminology of French bread descriptors

Last uploaded: October 19, 2017
Loading
Loading
Loading
Loading
Loading
ID

http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T

Preferred Name

AsCoPain-T

Type

http://www.w3.org/2004/02/skos/core#ConceptScheme

description

The AsCoPain-T terminology lists and defines the main quality assessment descriptors used by bread-making professionals and those used in scientific studies. It aims at linking professional and scientific terminologies, as language can vary greatly to denote similar processing operations and observations that are made on the dough and bread. The AsCoPain-T terminology is the result of successive efforts: expert knowledge collected by the INRA AsCoPain project first resulted in the definition of the relations between bread-making control variables and the different states of the dough and bread. These relations were implemented into the expert system used to predict the state of the dough throughout the kneading process. The terminology collected during this work was then published in the form of a glossary in a document referenced by the FAO (see http://prodinra.inra.fr/record/48319). The recent adaptation of its content to the semantic web standards now allows unforeseen uses, in particular by applications. The terminology is available in French. Its translation in English will soon be under way.

La terminologie AsCoPain-T définit les descripteurs qualité utilisés usuellement par les professionnels de la panification et ceux issus des travaux scientifiques. Son objectif est d’établir un lien entre terminologies professionnelles et scientifiques ; le langage employé pour caractériser les mêmes opérations de la transformation et les nécessaires observations de la pâte étant très varié. La terminologie AsCoPain-T est issue d’un travail préalable de recueil de connaissances dans le cadre du projet INRA AsCoPain qui a permis d’intégrer les relations entre des variables de contrôle du procédé de panification et des états de la pâte et du pain dans un système expert de prédiction de l’état de la pâte tout au long de l’opération de pétrissage. Ce travail a aussi produit un glossaire terminologique publié dans un document référencé par la FAO (voir http://prodinra.inra.fr/record/48319). L’adaptation de son contenu aux standards du web sémantique permet d’envisager de nouveaux usages de la terminologie, notamment son utilisation par des programmes informatiques. La terminologie est disponible en français et une version en anglais est en projet.

reference

Roussel, P., Chiron, H., Della Valle, G., Ndiaye, A. (2010). Recueil de connaissances sur les descripteurs de qualité des pâtes et des pains ou variables d'état pour la panification française. Glossaire terminologique appliqué aux pains français. http://prodinra.inra.fr/record/48319

publisher

INRA

landingPage

http://lovinra.inra.fr/2017/10/11/terminologie-des-descripteurs-des-pains-francais/

license

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

https://www.etalab.gouv.fr/licence-ouverte-open-licence

subject

http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_784

http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_785

language

http://lexvo.org/id/iso639-3/fra

sparqlEndpoint

creator

Della Valle, Guy

Ndiaye, Amadou

Aubin, Sophie

Fernandez, Christophe

Kansou, Kamal

Chiron, Hubert

Roussel, Philippe

Weber, Magalie

prefLabel

AsCoPain-T

identifier

http://doi.org/10.15454/1.5077147058936785E12

created

2017

mediaType

application/rdf+xml

hasTopConcept

http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/descripteurs_des_pates

http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/descripteurs_du_pain

http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/operations_de_panification

label

Terminology of French bread descriptors

Terminologie des descripteurs des pains français

version

1.0

alternative

AsCoPain-T

downloadURL

Loading
Loading
Loading