<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#Concept> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type> <http://www.w3.org/2002/07/owl#NamedIndividual> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#definition> "Action of killing a food animal. This operation requires several distinct stages. For bovines, these are: stunning, bleeding, carcass separation and skinning, evisceration, carcass splitting, collecting the blood, opotherapic glands and offal, removing inedible parts and unwanted fat, health inspection and classification. All these operations have a single aim: presenting a carcass whose meat and offal are considered fit for human consumption.\nOn the slaughter line, the pigs are scalded, dehaired and scorched."@en .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#definition> "Action d\u2019abattre un animal de boucherie. Cette op\u00E9ration n\u00E9cessite plusieurs \u00E9tapes distinctes ayant pour but de pr\u00E9senter une carcasse dont la viande et les abats soient jug\u00E9s propres \u00E0 la consommation humaine. Pour les bovins, ces \u00E9tapes sont : \u00E9tourdissement, saign\u00E9e, habillage (pr\u00E9 d\u00E9pouille et d\u00E9pouille), \u00E9visc\u00E9ration, fente de la carcasse, collecte du sang, des glandes opoth\u00E9rapiques et des abats, \u00E9moussage, inspection sanitaire, classement. Sur la cha\u00EEne d\u2019abattage, les porcs sont \u00E9chaud\u00E9s, \u00E9pil\u00E9s, br\u00FBl\u00E9s."@fr .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel> "abattage"@fr .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel> "slaughtering"@en .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1059> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1089> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1115> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1191> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1235> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1319> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1428> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1500> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C252> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C341> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C39> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C56> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C569> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C571> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C657> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C746> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C83> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C957> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C971> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingLoom> "abattage" .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingSameURI> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#topConceptOf> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#inScheme> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1059> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1089> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1115> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1191> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1235> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1319> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1428> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1500> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C252> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C341> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C39> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C56> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C569> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C571> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C657> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C746> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C83> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C957> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C971> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C574> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C69> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C761> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingSameURI> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#hasTopConcept> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#Concept> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type> <http://www.w3.org/2002/07/owl#NamedIndividual> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#definition> "Action of killing a food animal. This operation requires several distinct stages. For bovines, these are: stunning, bleeding, carcass separation and skinning, evisceration, carcass splitting, collecting the blood, opotherapic glands and offal, removing inedible parts and unwanted fat, health inspection and classification. All these operations have a single aim: presenting a carcass whose meat and offal are considered fit for human consumption.\nOn the slaughter line, the pigs are scalded, dehaired and scorched."@en .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#definition> "Action d\u2019abattre un animal de boucherie. Cette op\u00E9ration n\u00E9cessite plusieurs \u00E9tapes distinctes ayant pour but de pr\u00E9senter une carcasse dont la viande et les abats soient jug\u00E9s propres \u00E0 la consommation humaine. Pour les bovins, ces \u00E9tapes sont : \u00E9tourdissement, saign\u00E9e, habillage (pr\u00E9 d\u00E9pouille et d\u00E9pouille), \u00E9visc\u00E9ration, fente de la carcasse, collecte du sang, des glandes opoth\u00E9rapiques et des abats, \u00E9moussage, inspection sanitaire, classement. Sur la cha\u00EEne d\u2019abattage, les porcs sont \u00E9chaud\u00E9s, \u00E9pil\u00E9s, br\u00FBl\u00E9s."@fr .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel> "abattage"@fr .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel> "slaughtering"@en .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1059> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1089> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1115> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1191> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1235> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1319> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1428> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1500> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C252> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C341> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C39> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C56> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C569> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C571> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C657> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C746> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C83> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C957> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C971> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingLoom> "abattage" .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingSameURI> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#topConceptOf> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#inScheme> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1059> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1089> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1115> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1191> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1235> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1319> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1428> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1500> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C252> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C341> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C39> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C56> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C569> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C571> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C657> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C746> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C83> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C957> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C971> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C574> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C69> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C761> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingSameURI> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .
<http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#hasTopConcept> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C461> .