<http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#Concept> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type> <http://www.w3.org/2002/07/owl#NamedIndividual> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#altLabel> "classification des carcasses"@fr . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1500> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#definition> "Les carcasses font l\u2019objet d\u2019un classement codifi\u00E9 au niveau europ\u00E9en :\n \u2022 Pour les gros bovins et les ovins, le classement prend en compte la conformation, avec la grille EUROP, et l\u2019\u00E9tat d\u2019engraissement avec la grille de 1, maigre, \u00E0 5, tr\u00E8s gras.\n \u2022 Pour les veaux, en plus de la conformation et de l\u2019\u00E9tat d\u2019engraissement, la couleur est appr\u00E9ci\u00E9e de blanc \u00E0 ros\u00E9 tr\u00E8s clair, ros\u00E9 clair, ros\u00E9, rouge. \n\u2022 Pour le porc, le classement repose depuis d\u00E9cembre 2006 sur la TMP, la teneur en muscles des pi\u00E8ces. La TMP a remplac\u00E9 alors l\u2019indice TVM, la teneur en viande maigre. La diff\u00E9rence entre les deux est que l\u2019\u00E9quation de dissection de la TMP prend en compte seulement les principales pi\u00E8ces de d\u00E9coupe selon la m\u00E9thode de d\u00E9coupe europ\u00E9enne normalis\u00E9e selon Walstra et Merkus (1996), alors que celle de la TVM se r\u00E9f\u00E9rait \u00E0 l\u2019ensemble de la carcasse. Au 30 juin 2008, sept m\u00E9thodes instrumentales \u00E9taient homologu\u00E9es en France pour la pr\u00E9vision de la TMP. L\u2019indice TMP retenu par le march\u00E9 du Porc breton et le cadran de Pl\u00E9rin pour la cat\u00E9gorie de r\u00E9f\u00E9rence est 56%. Cette technique de classement est encore appel\u00E9e \u00E0 \u00E9voluer avec le perfectionnement des machines, en particulier avec l\u2019utilisation prochaine de scanner.\n \u2022 Pour les ovins, des travaux de mise au point d\u2019un classement automatis\u00E9 sont en cours et le classement EUROP est utilis\u00E9. Synonyme: classification."@fr . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#definition> "Carcasses are given a codified classification on the European level:\n\u2022 For adult bovines and sheep, the classification takes into account conformation, with the EUROP grid, and fattening with the grid that ranges from 1, lean, to 5, very fatty.\n\u2022 For veal, in addition to conformation and fattening, the color is rated from white to very light pink, light pink, pink and red.\n\u2022 For ovines, the classification was harmonized in the European Union in 1992 using the EUROP grid. It has the following indications:\n- category (L lambs -12 months; S others),\n- conformation (in France according to the EUROP grid = E excellent; U very good; R good; O fair; P poor),\n- degree of fattening (from 1 very little to 5 very much).\n\u2022 For pork, the classification since December 2006 has been based on muscle percentage, which replaced LMC (lean meat content). The difference between the two is that the muscle percentage dissection equation takes into account only the principal cuts using the standardized Walstra and Merkus European cutting method (1996), whereas that of the LMC referred to the entire carcass. On June 30, 2008, seven instrumental methods were authorized in France in anticipation of muscle percentage.\nThe muscle percentage index selected by the Breton Pork Market and the Pl\u00E9rin Pork Market for the reference category is 56%.\nThis classification method will undoubtedly evolve with the improvement in equipment, in particular with the upcoming use of the scanner.\nThis classification must be marked on the carcass.\n\u2022 For ovines, the development of an automated classification is underway and the EUROP classification is used."@en . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel> "carcass classification"@en . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#prefLabel> "classement des carcasses"@fr . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1023> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1070> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1421> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1422> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1423> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1424> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1599> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C571> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingLoom> "carcassclassification" . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingSameURI> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#inScheme> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/MeatThesaurus> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1023> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1070> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1421> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1422> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1423> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1424> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1599> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#broader> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1500> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#narrower> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C145> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C344> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C470> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C571> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C959> <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#related> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> . <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> <http://data.bioontology.org/metadata/def/mappingSameURI> <http://opendata.inrae.fr/ThViande/C1349> .
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