@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix ns0: <http://opendata.inrae.fr/ThViande/> .
@prefix owl: <http://www.w3.org/2002/07/owl#> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix metadata_def: <http://data.bioontology.org/metadata/def/> .
ns0:C1110
metadata_def:mappingLoom "cutting" ;
metadata_def:mappingSameURI ns0:C1110 ;
a owl:NamedIndividual, skos:Concept ;
skos:definition """Operation that follows chilling after slaughtering. The carcass, for bovines, undergoes wholesale cutting into quarters, legs, shoulders, globe, etc. Retail cutting is next, to individualize muscles or groups of muscles: the full loin and rump, the full loin without the rump, the shoulder in bovines; the leg, loin, shoulder and belly in pigs.
More specialized cutting, done in a cutting plant or by the retail butcher, leads to individual, ready-to-cook portions. In the industry, the term UVCI (consumer sale units) is used."""@en, "Opération qui suit le ressuyage après l’abattage. La carcasse, pour les bovins, subit d’abord une coupe de gros, en quartiers, cuisse, épaule, globe, etc. La découpe intervient ensuite pour individualiser des muscles ou groupes de muscles. Citons par exemple : aloyau, déhanché, raquette en bovins ; jambon, longe, épaule, poitrine pour le porc. Une découpe plus poussée, réalisée en atelier de découpe ou chez le boucher, aboutit à des portions prêtes à consommer. En industrie, on parle d’Unités de Vente aux Consommateurs Industrielles (UVCI)."@fr ;
skos:inScheme ns0:MeatThesaurus ;
skos:narrower ns0:C1163, ns0:C1413, ns0:C1414, ns0:C163, ns0:C170, ns0:C23, ns0:C293, ns0:C387, ns0:C587, ns0:C810, ns0:C913 ;
skos:prefLabel "cutting"@en, "découpe"@fr ;
skos:topConceptOf ns0:MeatThesaurus .
ns0:C1163
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C1413
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C1414
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C163
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C170
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C23
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C293
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C387
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C587
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C810
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C913
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:MeatThesaurus
skos:hasTopConcept ns0:C1110 .
@prefix rdf: <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#> .
@prefix ns0: <http://opendata.inrae.fr/ThViande/> .
@prefix owl: <http://www.w3.org/2002/07/owl#> .
@prefix skos: <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#> .
@prefix metadata_def: <http://data.bioontology.org/metadata/def/> .
ns0:C1110
metadata_def:mappingLoom "cutting" ;
metadata_def:mappingSameURI ns0:C1110 ;
a owl:NamedIndividual, skos:Concept ;
skos:definition """Operation that follows chilling after slaughtering. The carcass, for bovines, undergoes wholesale cutting into quarters, legs, shoulders, globe, etc. Retail cutting is next, to individualize muscles or groups of muscles: the full loin and rump, the full loin without the rump, the shoulder in bovines; the leg, loin, shoulder and belly in pigs.
More specialized cutting, done in a cutting plant or by the retail butcher, leads to individual, ready-to-cook portions. In the industry, the term UVCI (consumer sale units) is used."""@en, "Opération qui suit le ressuyage après l’abattage. La carcasse, pour les bovins, subit d’abord une coupe de gros, en quartiers, cuisse, épaule, globe, etc. La découpe intervient ensuite pour individualiser des muscles ou groupes de muscles. Citons par exemple : aloyau, déhanché, raquette en bovins ; jambon, longe, épaule, poitrine pour le porc. Une découpe plus poussée, réalisée en atelier de découpe ou chez le boucher, aboutit à des portions prêtes à consommer. En industrie, on parle d’Unités de Vente aux Consommateurs Industrielles (UVCI)."@fr ;
skos:inScheme ns0:MeatThesaurus ;
skos:narrower ns0:C1163, ns0:C1413, ns0:C1414, ns0:C163, ns0:C170, ns0:C23, ns0:C293, ns0:C387, ns0:C587, ns0:C810, ns0:C913 ;
skos:prefLabel "cutting"@en, "découpe"@fr ;
skos:topConceptOf ns0:MeatThesaurus .
ns0:C1163
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C1413
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C1414
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C163
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C170
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C23
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C293
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C387
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C587
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C810
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:C913
skos:broader ns0:C1110 .
ns0:MeatThesaurus
skos:hasTopConcept ns0:C1110 .