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N3
URI*
http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T
http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/AsCoPain-T
Contact*
Vo@Inrae (vocabulaires-ouverts@inrae.fr)
Ascopain T (ascopain@inrae.fr)
Rights holder
INRAE
Submission date
October 19, 2017
Deprecated
false See more...
Description*
The AsCoPain-T terminology lists and defines the main quality assessment descriptors used by bread-making professionals and those used in scientific studies. It aims at linking professional and scientific terminologies, as language can vary greatly to denote similar processing operations and observations that are made on the dough and bread. The AsCoPain-T terminology is the result of successive efforts: expert knowledge collected by the INRA AsCoPain project first resulted in the definition of the relations between bread-making control variables and the different states of the dough and bread. These relations were implemented into the expert system used to predict the state of the dough throughout the kneading process. The terminology collected during this work was then published in the form of a glossary in a document referenced by the FAO (see http://prodinra.inra.fr/record/48319). The recent adaptation of its content to the semantic web standards now allows unforeseen uses, in particular by applications. The terminology is available in French. Its translation in English will soon be under way. , La terminologie AsCoPain-T définit les descripteurs qualité utilisés usuellement par les professionnels de la panification et ceux issus des travaux scientifiques. Son objectif est d’établir un lien entre terminologies professionnelles et scientifiques ; le langage employé pour caractériser les mêmes opérations de la transformation et les nécessaires observations de la pâte étant très varié. La terminologie AsCoPain-T est issue d’un travail préalable de recueil de connaissances dans le cadre du projet INRA AsCoPain qui a permis d’intégrer les relations entre des variables de contrôle du procédé de panification et des états de la pâte et du pain dans un système expert de prédiction de l’état de la pâte tout au long de l’opération de pétrissage. Ce travail a aussi produit un glossaire terminologique publié dans un document référencé par la FAO (voir http://prodinra.inra.fr/record/48319). L’adaptation de son contenu aux standards du web sémantique permet d’envisager de nouveaux usages de la terminologie, notamment son utilisation par des programmes informatiques. La terminologie est disponible en français et une version en anglais est en projet. See more...
Example of resource
http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/contiguite See more...
Creator
Sophie Aubin
Guy Della Valle
Amadou Ndiaye
Christophe Fernandez
Kamal Kansou
Hubert Chiron
Philippe Roussel
Magalie Weber
Subject
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_784 See more...
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_785 See more...
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_1072 See more...
Formality level
http://w3id.org/nkos/nkostype#terminology
http://w3id.org/nkos/nkostype#terminology
License
Creative Commons License
Representation language*
SKOS See more...
Syntax
http://www.w3.org/ns/formats/RDF_XML
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Indexed or included in catalog or repository
https://agroportal.lirmm.fr/
agroportal.lirmm.fr
Generic type
http://omv.ontoware.org/2005/05/ontology#DomainOntology
http://omv.ontoware.org/2005/05/ontology#DomainOntology
Natural language
Preferred namespace prefix
pain See more...
Preferred namespace URI
http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/
http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/
Bibliographic reference
http://prodinra.inra.fr/record/48319
http://prodinra.inra.fr/record/48319
Publisher
INRAE
Creation date*
October 19, 2017
Status*
production See more...
URI Lookup Endpoint
http://agroportal.lirmm.fr/search?ontologies=ASCOPAIN-T&require_exact_match=true&q=
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Identifier pattern
http://opendata.inra.fr/AsCoPainT/.+ See more...
Version information
1.0 See more...

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